Ειδικές φοβίες

2021-02-23


Ενδεικτικοί τύποι φοβιών:

-Ζωοφοβία (αράχνες, έντομα, σκυλιά)

-Φοβία φυσικού περιβάλλοντος (ύψη, καταιγίδες, νερό)

-Φοβία σχετική με αίμα/ένεση/τραύμα (βελόνες, σύριγγες, ιατρικός εξoπλισμός)

-Καταστασιακός φόβος (αεροπλάνα, ασανσέρ, κλειστοί χώροι)

-Άλλος τύπος (φόβος πνιγμού/εμετού/μόλυνσης ή για κλόουν)

Κριτήρια για τις ειδικές φοβίες:

-Επίμονος, παράλογος φόβος για συγκεκριμένα γεγονότα ή αντικείμενα.

-Η έκθεση στο αντικείμενο/γεγονός προκαλεί ακραία αγχώδη αντίδραση, που μπορεί να περιλαμβάνει κρίση πανικού. Το παιδί αντιδρά με έντονο κλάμα, παροξυσμό θυμού ή προσπαθεί να κρατηθεί από κάποιον.

-Υπάρχει έντονη δυσφορία για την ύπαρξη φοβίας ή έντονη παρεμπόδιση της λειτουργίας του ατόμου, η οποία προκύπτει απο την παρουσία φοβίας σε τομείς όπως η εργασία ή το σχολείο.

-Τάση αποφυγής της κατάστασης ή του αντικειμένου ή, αντίθετα, ακραία ενασχόληση, δυσφορία ή άγχος.

-Οι αντιδράσεις δεν δικαιολογούνται πληρέστερα από αυτές μίας άλλης διαταραχής.

Στον γενικό πληθυσμό, οι πιο συχνές φοβίες αφορούν τα ύψη, τις αράχνες, τα ποντίκια, τα έντομα, καθώς και άλλα ζώα ή στοιχεία του περιβάλλοντος. Κάποιες λιγότερο συνηθισμένες φοβίες είναι η πελαδοφοβία (ο φόβος για τους φαλακρούς ανθρώπους) ή η φραγκοφοβία (ο φόβος για την Γαλλία ή την γαλλική κουλτούρα).

Η ειδική φοβία εμφανίζεται στον γενικό πληθυσμό σε ποσοστό 4-8%. H συχνότητα στις γυναίκες είναι διπλάσια σε σχέση με τους άνδρες. Οι γυναίκες συνήθως φοβούνται περισσότερο τα ζώα, ενώ οι άντρες τα ύψη. Η έναρξη της φοβίας σημειώνεται συνήθως στην παιδική ή εφηβική ηλικία, αν και μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η πιθανότητα εκδήλωσης κάποιας συγκεκριμένης φοβίας αυξάνεται εάν υπάρχει άτομο στην οικογένεια με την ίδια φοβία.

Οι φοβίες που εκδηλώνουν οι άνθρωποι διαφέρουν πολλές φορές, ανάλογα με το πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο ζουν. Για παράδειγμα, μία φοβία που εμφανίζεται σε κινεζικές κουλτούρες ονομάζεται ''πα-λεγκ'' και είναι ο φόβος του κρύου. Άτομα με πα-λεγκ φοβούνται ότι θα χάσουν τη σωματική τους θέρμη και φορούν ζεστά ρούχα ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες.

Θέλετε να δημοσιευτεί ένα άρθρο εξατομικευμένα για το δικό σας πρόβλημα; (Μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω φόρμα ανώνυμα!)
Έχετε απορίες ή προτάσεις όσον αφορά το περιεχόμενο;
Θα χαρώ να τις μοιραστείτε μαζί μου!   

Ακολουθήστε με στο Ιnstagram εδώ: https://www.instagram.com/simple_psychology_blog/  

Πηγές:
Α. Χριστοπούλου. Εισαγωγή στην ψυχοπαθολογία του ενήλικα. Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ.  
L. Wilmshurst. Eξελικτική ψυχοπαθολογία. Μία αναπτυξιακή προσέγγιση. Εκδόσεις Gutenberg.

© 2021 Simple Psychology Blog. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε