Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή Προσωπικότητας
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας (ή αλλιώς Obsessive Compulsive Disorder - OCD) αποτελεί ένα από τα κύρια πεδία ενδιαφέροντος όσον αφορά την ψυχική υγεία, ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα. Ο Freud, o Abraham και ο Jones, ήταν οι πρώτοι που ανέπτυξαν μία συγκεκριμένη θεωρία και μία μορφή παρέμβασης, για τα άτομα με την εν λόγω διαταραχή.
-Το άτομο με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από την υιοθέτηση ενός προσανατολισμού ζωής εστιασμένου στην τήρηση κανόνων πειθαρχίας εις βάρος των αισθημάτων χαράς, αυθορμητισμού και ικανοποίησης από την καθημερινή ζωή. Διακρίνεται σε έντονο βαθμό από τα χαρακτηριστικά της υπευθυνότητας, της ευσυνειδησίας, της τελειοθηρίας, της επιμονής, της έμφασης στη λεπτομέρεια και του συναισθηματικού ελέγχου, τα οποία το οδηγούν σε ένα μόνιμο αίσθημα ανεπάρκειας σε ό,τι αφορά την απόδοση. Έχει ανάγκη να διατηρεί μία αυτοεικόνα που διακρίνεται από τα στοιχεία της αποτελεσματικότητας, της ευσυνειδησίας και της εργατικότητας.
-Καθοδηγείται και κατευθύνεται από το ''πρέπει'' και το ''οφείλω'', τα οποία επιβάλλει και στους άλλους. Το κύριο αίσθημα που βιώνει είναι το άγχος, αλλά συχνά συνυπάρχουν αισθήματα κατάθλιψης και θυμού, τα οποία δεν εκδηλώνει εύκολα, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε απώλεια ελέγχου, η οποία θεωρείται ανεπίτρεπτη. Από την άλλη, παρουσιάζει αντίστοιχη δυσκολία στην εκδήλωση θετικών συναισθημάτων, γι΄αυτό και γίνεται αντιληπτό από τους άλλους ως ψυχρό ή βαρετό. Γενικά, αδυνατεί να αντλήσει ικανοποίηση και χαρά ακόμη και από την επίτευξη στόχων και επιτευγμάτων.
-Η ανάγκη του για προβλεψιμότητα, υπό την έννοια της εξασφάλισης μιας ζωής σταθερής, προβλέψιμης και προγραμματισμένης είναι ο λόγος που νιώθει ευάλωτο στην αβεβαιότητα και δεν μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί σε νέα περιβάλλοντα και συνθήκες.
-Τέλος, διακρίνεται απο μεγάλου βαθμού ανασφάλεια σε ό,τι αφορά τη διάπραξη λαθών. Έχει μεγάλη ανάγκη να μην κάνει λάθος και να μην αποτύχει, καθώς πιστεύει ότι για κάθε πρόβλημα ή κατάσταση υπάρχει πάντα μία απόλυτα σωστή λύση/απάντηση.
Προσοχή! Σε περίπτωση που ταυτιζόμαστε με κάποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας εκτός αν αυτά συντελούν στο να έχουμε μία δυσλειτουργική καθημερινότητα όσον αφορά τον κοινωνικό, επαγγελματικό ή προσωπικό τομέα. Aν θεωρούμε ότι η καθημερινότητά μας δεν είναι λειτουργική, το καλύτερο είναι να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό, ώστε να γίνει η αξιολόγηση απο τον ίδιο, με εγκυρότητα, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό.
Θέλετε να δημοσιευτεί ένα άρθρο εξατομικευμένα για το δικό σας πρόβλημα; (Μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω φόρμα ανώνυμα!)
Έχετε απορίες ή προτάσεις όσον αφορά το περιεχόμενο;
Θα χαρώ να τις μοιραστείτε μαζί μου!
Ακολουθήστε με στο Ιnstagram εδώ: https://www.instagram.com/simple_psychology_blog/
Πηγές: Γ. Ευσταθιόυ, Κ. Ευθυμίου, Ν. Χαρίλα. Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία Διαταραχή Προσωπικότητας. Θεωρία και ανάλυση περιπτώσεων. Εκδόσεις ΙΕΘΣ.