
Μηχανισμοί Άμυνας (Μέρος Α)
Ποιοι είναι;
Ποια είναι η λειτουργία τους;
Πώς τους αναγνωρίζω;
Την έννοια των μηχανισμών άμυνας την συναντάμε στην ψυχαναλυτική θεωρία του Sigmund Freud και αναφέρεται στις (ασυνείδητες) σκέψεις και συμπεριφορά που αυτόματα υιοθετούμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση που μας προκαλεί άγχος. Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο που έχουμε ώστε να διαχειριζόμαστε διάφορα συμβάντα κατα την διάρκεια της ζωής μας. Ο βαθμός που τους χρησιμοποιούμε είναι καθοριστικός για την λειτουργικότητα της καθημερινότητά μας. Έξι βασικοί μηχανισμοί άμυνας είναι οι εξής:
Παράδειγμα: Ο Ηλίας και ο Νίκος τσακώνονται. Ο Ηλίας κατηγορεί τον Νίκο ότι δεν τον ακούει. Στην πραγματικότητα, ο Ηλίας όμως δεν ακούει τον Νίκο.
Παράδειγμα: Ο Νίκος ερωτεύτηκε την Μαρία. Την θεωρεί την τέλεια κοπέλα παραβλέποντας οποιαδήποτε αρνητική της πλευρά.
Παράδειγμα: Ο Νίκος χώρισε με την Μαρία. Ωστόσο, ο Νίκος συμπεριφέρεται σαν να μην έχουν χωρίσει.
Παράδειγμα: Ο Παναγιώτης έχει έναν βίαιο πατέρα και για να μειώσει το άγχος του γίνεται και ο ίδιος βίαιος.
Παράδειγμα: Η Ιωάννα ως γιατρός βρέθηκε αντιμέτωπη με τον θάνατο ενός ασθενούς της και δεν ένιωσε στεναχώρια διότι έπρεπε να προχωρήσει στην εγχείρηση του επόμενου ασθενή.
Παράδειγμα: Ο Δημήτρης νιώθει θυμό και επιθετικότητα για τον προϊστάμενό του στην δουλειά αλλά επειδή φοβάται το ενδεχόμενο της απόλυσης, εκφράζει την επιθετικότητα του σε έναν συνάδελφό του.
Είναι πολύ ωφέλιμο να παρατηρούμε τον εαυτό μας ώστε να αντιλαμβανόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο τους μηχανισμούς άμυνας και τον βαθμό που τους χρησιμοποιούμε. Είναι απόλυτα φυσιολογική η χρήση τους αλλά θεωρούνται παθολογικοί αν κάποιος τους χρησιμοποιεί ως τον κύριο ή αποκλειστικό τρόπο επίλυσης των προβλημάτων του.