Πώς λειτουργεί το Στρες;

2021-02-04

Τις περισσότερες φορές (αν όχι όλες), όταν ακούμε ή διαβάζουμε την λέξη στρες, έχουμε στο μυαλό μας μία δυσάρεστη και ψυχοφθόρα έννοια. Σίγουρα όλοι μας έχουμε βιώσει το στρες κατα την διάρκεια της ζωής μας και πιθανότατα ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά συναισθήματα που δημιουργεί. Έχουμε αναλογιστεί όμως ποτέ τον λόγο της ύπαρξής του; Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε κάτι το όποιο δεν ξέρουμε τι είναι ή πώς λειτουργεί;

 Σε στιγμές ανάπαυσης οι μύες του σώματός μας χρησιμοποιούν μόνο το 20% περίπου του αίματος που αντλεί η καρδιά κάθε λεπτό, ενώ οι νεφροί και το έντερο άλλο 20% το καθένα ξεχωριστά. Κατά την έκθεση σε ένα στρεσογόνο γεγονός, οι μύες πλέον χρησιμοποιούν το 90% του αίματος που η καρδιά μπορεί να αντλήσει. Επειδή η καρδιά αντλεί πολύ πιο έντονα απ'ότι στην ανάπαυση , οι μύες διαποτίζονται με 18 φορές περισσότερο αίμα απο ότι σε ήρεμη κατάσταση. Η καρδιά χτυπάει πολύ πιο γοργά, η ανάσα μας γίνεται γρήγορη και κοφτή ώστε να αντλήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο οξυγόνο με σκοπό την οξυγόνωση του αίματος. Παράλληλα ιδρώνουμε για να δροσιστεί το σώμα μας καθώς όλες αυτές οι λειτουργίες έχουν ανεβάσει κατά πολύ την θερμοκρασία του σώματός μας. 

Οι παράπανω λειτουργίες δεν είναι παρά λίγες απο τις αντιδράσεις του νευρικού μας συστήματος, που σκοπό έχει να προετοιμάσει το σώμα για πιθανή δράση. Ο άνθρωπος των σπηλαίων, όταν βρέθηκε εκτεθειμένος στην απειλή ενός άγριου ζώου χρειαζόταν αίμα στους μύες του για να τρέξει, ιδρώτα για να μειώσει την θερμοκρασία του, γρήγορη αναπνοή για να οξυγονωθεί το αίμα ταχύτερα. Τα ίδια δηλαδή συμπτώματα που έχει ο άνθρωπος του 21ου αιώνα, κατα την έκθεση σε στρεσογόνα γεγονότα της σημερινής εποχής. Έχουμε τάσεις φυγής όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα στρεσογόνο γεγονός διότι ο οργανισμός μας το αντιμετωπίζει ως απειλή. Για αυτό ιδρώνουμε, έχουμε ταχυκαρδία ή δεν θέλουμε να φάμε (καθώς το έντερο δεν χρησιμοποιεί αίμα άρα 'υπολειτουργεί'). 

Το στρες στον άνθρωπο υπάρχει απο την πρώτη στιγμή της ύπαρξης του. Στην πραγματικότητα, είναι ένα σωτήριο εργαλείο που χωρίς αυτό θα ήμασταν εκτεθειμένοι και αβοήθητοι σε κάθε κίνδυνο. 

Τι συμβαίνει όμως όταν το στρες είναι συνεχές ή και χρόνιο; Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;
Οι απάντησεις αυτών των ερωτημάτων θα αναλυθούν σε επόμενα άρθρα!

Θέλετε να δημοσιευτεί ένα άρθρο εξατομικευμένα για το δικό σας πρόβλημα;
Μοιραστείτε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σας μαζί μου στο: 

SimplePsychologyBlog@gmail.com

και ακολουθήστε με στο instagram: https://www.instagram.com/simple_psychology_blog/


© 2021 Simple Psychology Blog. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε